mandag 23. juli 2012

Vannmelon med dukkah

Dukkah er en krydderblanding fra Midtøsten, spesielt mye brukt i Egypt, som gjerne brukes som dip til brød sammen med olivenolje. Den finnes i mange varianter, og inneholder ulike frø og/eller nøtter, og krydder som spisskummen og koriander. Jeg har blant annet brukt det sammen med gresskarsuppe, der det ga fin krønsj til en rett som ellers kan føles litt som barnemat.

Som regel brukes dukkah til "salt" mat (finnes det et godt norsk ord for "savoury" vil jeg gjerne høre om det), men man kan også lage en søt versjon. Her om dagen prøvde jeg det til vannmelon, og det var virkelig en super kombinasjon. Iskald vannmelon rett fra kjøleskapet er noe av det beste jeg vet om sommeren, men litt dukkah til gjorde det til noe langt mer interessant.

Søt dukkah:
1 dl usaltede pistasjenøtter
1 ss sesamfrø
1 ts finrevet appelsinskall
2 ts råsukker
½ ts kanel

Vannmelon

Sett en liten stekepanne på middels varme og ha i nøttene. Rist dem forsiktig et par minutter, mens du rører ofte. Tilsett sesamfrø og stek et minutt til, før du har blandingen i en bolle og lar den avkjøles litt. Ha nøtter og frø i en foodprocessor sammen med resten av ingrediensene, og kjør til du har en finhakket, men ikke helt pulverisert blanding. Skjær melonen i fine biter, og dypp dem i dukkahen.


Vil du gjøre mer av et måltid ut av det kan du ha litt stekt halloumi til, og vips: Deilig kveldskos eller enkel sommerlunsj.Inspirasjon: taste.com.au

1 kommentar: