søndag 8. juli 2012

Hummus

(Meze del 1.)

For meg er hummus den absolutt viktigste retten på et meze-bord. Det er dessuten nydelig som tilbehør til f.eks. kylling eller lammekoteletter, eller som dip til grønnsaker.


Jeg må innrømme at jeg er aldri så lite stolt av å ha fått hummusoppskriften min anerkjent av en svært så celeber person: En venninne av meg arrangerer ofte konserter med ulike artister. Disse har som kjent ridere med mer eller mindre absurde krav som må oppfylles, og da Bryan Adams ønsket seg hjemmelaget hummus av økologiske ingredienser ble jeg spurt om oppskrift. Den delte jeg selvsagt gjerne, venninnen min kokkelerte, og etter konserten ble hun kalt bak scenen for å få skryt og til og med bli bedt om oppskrift. Nå er venninnen min en særdeles habil kokk, så jeg kan absolutt ikke ta all æren her, men moro var det lell!

Nok til to som siderett, eller fire som del av meze:
1 boks kikerter (eller tilsvarende mengde dersom du koker selv)
1-2 fedd hvitløk
2 ss tahini
Saft av en 1/2-1 sitron
Salt, pepper og evt. litt spisskummen
Olivenolje (her synes jeg det er bedre å bruke en mild olje enn extra virgin)

Dette kjøres til en glatt mos i food-processor, tilsett olje til du har en konsistens du liker. Om du synes det blir for heftig å spe med bare olje kan du bruke litt vann i tillegg. Mengden smakstilsetninger jeg har oppgitt må sees som veiledende, du må nesten smake deg frem slike at du får en passe balanse mellom de ulike smakene.

Ha hummusen i et fat eller en bolle, pynt gjerne med litt olje og et dryss paprikapulver.

2 kommentarer: