tirsdag 3. juli 2012

Polenta med posjert egg og oliven- og urtepesto

Jeg er så heldig at jeg har venner som vet at jeg alltid er interessert i å prøve nye ingredienser, og her om dagen fikk jeg en telefon fra en venninne som var på besøk et sted der de solgte andeegg. Om jeg var interessert? Gjett om! Et par dager senere fikk jeg levert 36 silkeglatte, nesten aprikosfargede egg. Jeg har ofte sett andeegg i britiske oppskrifter, men har aldri hatt anledning til å kokkelere med det før nå.


Et raskt søk på Google ga meg en lang liste med spennende oppskrifter, men den første jeg vil prøve fant jeg på Pinterest for en tid siden. Den er riktignok egentlig beregnet for hønseegg, men jeg tenkte posjering er en fin måte å la andeeggene komme til sin rett på, og jeg synes kombinasjonen med polenta og urtepesto hørtes spennende ut.

Jeg bruker den typen polenta som skal koke minst en halvtime, fordi jeg rett og slett synes den smaker bedre og får finere konsistens, men om du har det travelt kan du selvsagt bruke hurtigvarianten som er kokt på 5 minutter.

Til to sultne:
2 dl polenta
8 dl væske (originaloppskriften sier vann, men jeg brukte grønnsakskraft - kylling vil også være godt - for å få mer smak)
1 ts salt
1 ss smør
40 gram nyrevet parmesan

Urte- og olivenpesto:
8-10 grønne oliven
Friske urter, jeg brukte en håndfull hver av sitrontimian, persille og basilikum
½ dl extra virgin olivenolje
Salt og pepper

Posjerte egg:
1 ss hvitvins- eller eplesidereddik
2 egg


Start med polentaen: Kok opp væsken med saltet i. Når det koker tømmer du polentaen i i en jevn strøm mens du rører hele tiden. Skru ned varmen og la polentaen småkoke en halvtimes tid, mens du rører ofte. Om den blir veldig tykk underveis tilsetter du litt ekstra væske, den ferdige polentaen skal ha konsistens omtrent som rømmegrøt. Det kan være lurt å smake underveis for å sjekke om den er kokt; koketiden varierer med hvor fersk polentaen er, så det kan være vanskelig å angi nøyaktig hvor lang tid det tar å få den perfekt kokt.

Hakk urtene og grovhakk olivenene. Ha begge deler i en bolle med olivenolje, salt og pepper, og bland godt.

Varm vann tilsatt litt salt og eddiken i en vid kjele til du såvidt ser bevegelse i vannet, det må ikke koke. Knekk ett egg av gangen i en kopp og la det gli forsiktig ned i vannet. Bruk gjerne en skje for å "samle" hviten rundt plommen. La eggene trekke ca. 4 minutter, ta dem opp med en hullsleiv og la dem renne av på litt tørkepapir.

Når polentaen har fått en konsistens du liker trekker du den av varmen og rører inn smør og parmesan. Øs polentaen over i dype tallerkener, topp hver porsjon med et posjert egg og legg litt urte- og olivenpesto på hver.Andeegg var absolutt et interessant bekjentskap - de har en litt rikere smak og konsistens enn hønseegg - og jeg gleder meg til å eksperimentere mer med dem.


 
Inspirasjon: thekitchn.com


1 kommentar:

  1. Hva slags polenta anbefaler du? Jeg har hørt mye om det, men aldri helt testa.

    SvarSlett