torsdag 28. juni 2012

Mascarponeis med rabarbra

Jeg er visst inne i en dessertperiode for øyeblikket, og her om dagen slo det meg at å kombinere selve isen fra kaffe- og mascarponeisoppskriften med rabarbrapuréen fra oppskriften på rabarbrakrem (AKA rabarbratosk) måtte være en glimrende idé. Og det var det, om jeg får lov til å si det selv - syrlig rarbarbrapuré utgjorde en deilig kontrast til den rike og kremete mascarponeisen.


Til fire personer (minst):
3 dl melk
1,5 dl sukker
½ ts salt
3 eggeplommer
250 g mascarpone

500 g rabarbra, skåret i biter
150 g sukker
1 vaniljestang

Kok opp melk, sukker og salt, og rør godt underveis, slik at sukkeret løser seg opp. Trekk kjelen av platen. Ha eggeplommene i en bolle, pisk dem sammen og tilsett den varme melkeblandingen mens du pisker. Ha det hele tilbake i kjelen, og varm opp til kokepunktet mens du rører hele tiden. Pass på å ikke bruke for sterk varme. Når blandingen har tyknet rører du inn mascarponeosten, før du siler røren og setter den kjølig til den er helt kald.

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha rabarbra, sukker og vaniljestang- og frø i en ildfast form og bland godt. Dekk med aluminiumsfolie slik at det blir tett, og bak i stekeovnen i 45-60 minutter på 190°C, til rabarbraen er helt myk. Hell innholdet fra formen og over i en sil. Saften has i en liten kjele og kokes inn til den tykner. (Bruk gjerne rødrabarbra for ekstra vakker rosafarge.) Selve rabarbraen kjøres til puré i foodprocessor e.l. og settes i kjøleskap til den er helt kald.

Ha den avkjølte isrøren i ismaskin og kjør til en tykk masse (eller sett den i fryseren og rør ofte under innfrysing). Rør rabarbrapuréen forsiktig inn i isen, sånn at du får tydelige rabarbrastriper. Serveres i porsjonsskåler med litt av den fine, rosa sirupen ringlet over.


PS: Jeg deltar i Matbloggsentralens iskremutfordring med denne (bidrag nr. 64) og kaffe- og mascarponeisen min (nr. 41), og blir veldig glad for din stemme.

1 kommentar:

  1. Denne anbefales på det kaldeste! Sitter i skrivende stund og nyter en skål med isen og nyter et kaldt glass Iseple til. God helg sier jeg bare!

    SvarSlett