fredag 15. juni 2012

Fiskegryte med bønner og chorizo

Denne retten er satt sammen etter inspirasjon fra flere liknende retter jeg har prøvd ut det siste året. Det er noe med kombinasjonen fisk, chorizo og tomater jeg finner veldig tiltalende, og tilsetningen av appelsin og fennikel tilfører litt ekstra friskhet som kompletterer smaksbildet fint.

Til fire personer:
2 løk, hakket
150 g chorizo (helst den myke, "ferske" typen), i terninger
1 ts fennikelfrø
1 boks tomater
2 strimler appelsinskall (helst fra økologisk appelsin), kun det ytterste gule skallet. Enklest å få til med en potetskreller.
2 bokser limabønner (også kalt butter beans, eller bare store hvite bønner)
700-800 g skinn- og beinfri kveite (eller annen fast, hvit fisk), delt i serveringsstykker

Begynn med å steke chorizoen i en vid gryte (f.eks. en traktørpanne). Når den begynner å få litt farge og slippe litt olje tilsettes løken. Stek på middels varme til løken begynner å mykne, tilsett fennikelfrøene og la dem surre med et par minutter. Ha i tomatene og appelsinskallet. La det hele småputre ca. 20 minutter, og ha i godt skylte bønner og la dem bli varme. Smak til med salt og pepper. Legg tilslutt i kveitestykkene, og la dem trekke til de såvidt begynner å flake seg, 5-10 minutter, avhengig av størrelsen.


Siden det er bønner i selve gryta er det ikke strengt tatt nødvendig med noe annet tilbehør enn en salat, men fordi retten har ganske mange kraftige smaker synes jeg det er godt med noe litt nøytralt ved siden av, så jeg synes det gjør seg med noen poteter. Tilbehøret her er:
- Kokte amandinepoteter, godt avrent og vent inn i litt smeltet smør med masse hakket persille.
- To fennikler skåret i syltynne skiver og vendt inn i en enkel vinaigrette av 1 ss sherryeddik, 2 ss god olivenolje, Maldonsalt og pepper. Jeg brukte sherryeddik siden jeg føler retten er litt spanskinspirert med chorizo o.s.v., men det er selvsagt ikke noe i veien for å bruke annen eddik om man foretrekker det.


1 kommentar:

  1. Skal prøve den her med boknafesk (som e veldig godt!). Trur det blir deilig!

    SvarSlett