mandag 25. juni 2012

Kaffe- og mascarponeis

I fjor sommer hørte jeg noen nevne kaffe- og muscovadois på et matprogram på tv, og jeg visste straks at det måtte jeg bare lage. Jeg elsker is, jeg elsker kaffe og jeg elsker mørkt, klissete muscovadosukker, så kombinasjonen hørtes utrolig tiltalende ut. Jeg kunne imidlertid ikke finne oppskriften noe sted på nettet, så da måtte jeg improvisere og eksperimentere litt. Etterhvert kom jeg frem til en is i hvert fall jeg synes er fantastisk; den kombinerer den fløyelsmyke rikheten til mascarpone med skarp kaffe og den dype, intense smaken av muscovadosukker.

Til 4-6 personer:
3 dl melk
1,5 dl mørkt muscovadosukker (eller annet brunt sukker)
3-4 ss pulverkaffe, gjerne espressotypen
½ ts salt
3 eggeplommer
250 g mascarpone

Kok opp melk, sukker og salt, og rør godt underveis, slik at sukkeret løser seg opp. Trekk kjelen av platen og tilsett kaffepulveret. Vanligvis synes jeg pulverkaffe er djevelens verk, men her har det den klare fordelen at du slipper å tilsette ekstra væske, dermed reduseres sjansen for nåler når du fryser isen. Begynn med litt kaffe, og tilsett mer til du synes det er passe med kaffesmak. Husk at smaken svekkes ved nedkjøling, så røren skal helst være litt i sterkeste laget.

Ha eggeplommene i en bolle, pisk dem sammen og tilsett den varme melkeblandingen mens du pisker. Ha det hele tilbake i kjelen, og varm opp til kokepunktet mens du rører hele tiden. Her er det viktig å ikke bruke for sterk varme, sånn at egget blir kokt og du ender opp med kaffesmakende eggerøre. Når blandingen har tyknet rører du inn mascarponeosten, før du siler røren og setter den kjølig til den er helt kald.

Hell røren i en ismaskin, og la den gå til du har tykk, deilig ismasse. Sett den evt. i fryseren for å stivne helt (men snik deg gjerne til en prøvesmak eller fem først). Har du ikke ismaskin har du røren i en stor bolle, og passer på å røre ofte under innfrysing. Dess mer du rører, dess finere konsistens får isen.
PS: Jeg deltar i Matbloggsentralens iskremutfordring med denne (bidrag nr. 41) og rabarbraisen min (nr. 64), og blir veldig glad for din stemme.

3 kommentarer:

  1. Denne er god! Har laget den selv, men må innrømme at din blir bedre ;-)

    SvarSlett
  2. Denne ser utroligt lækker ud, og når man så er helt vild med både kaffe og mascarpone, er det jo perfekt! Har stemt på den til Ugens Udfordring.

    SvarSlett
  3. Tusen takk for hyggelige kommentarer!

    SvarSlett