onsdag 16. april 2014

Blodappelsinsorbet

Nå som sitrusfruktene er i på sitt beste er det mye godt å velge i, men min absolutte favoritt er blodappelsiner. Og ja, jeg insisterer på å kalle det blodappelsin - det nymotens uttrykket "røde appelsiner" er for pingler!

Man kan i grunnen kalle det hva man vil; det er få ting som slår en saftig og aromatisk blodappelsin, iskald fra kjøleskapet, men etter å ha spist noen kilo naturell er tiden inne for litt variasjon. De siste årene har jeg pleid å lage den lekreste knallrosa sorbet du kan tenke deg av blodappelsin, og for dobbelt sitruskick liker jeg å servere den med appelsinsalat med kanel- og valmuefrøsirup. Kanelen bringer en ekstra smaksdimensjon til retten, og valmuefrøene gir farge og krønsj.


 

Blodappelsinsorbet
3 dl saft fra blodappelsin
85 g sukker

Press appelsinene. Ha appelsinsaft og sukker i en kjele og kok opp mens du rører slik at sukkeret løser seg opp. Sil gjennom en finmasket sil, la blandingen avkjøle seg og ha i ismaskin. Når sorbeten har tyknet har du den i en boks med lokk og setter den i fryseren til den stivner helt. Om du ikke har ismaskin kan du bruke en solid bolle som du setter i fryseren, og da må du røre ofte under innfrysing for å få så lett og fin konsistens som mulig.



Appelsinsalat med kanel- og valmuefrøsirup
4 appelsiner, gjerne både blodappelsin og vanlig
½ dl vann
½ dl sukker
1 kanelstang
Skallet av en halv appelsin (bare det ytterste gule, bruk gjerne en potetskreller)
2 ss valmuefrø

Kok opp vann, sukker, kanelstang og appelsinskall. La blandingen småkoke i 5-10 minutter. Avkjøl, og ta ut kanelstang og appelsinskall. Filetér appelsinene (d.v.s. skjær bort skallet og skjær så ut hver båt mellom de hvite hinnene) og ha appelsinfiletene i en bolle. Ha over litt av sirupen, bare sånn at appelsinbåtene blir blanke og fine, så du trenger sannsynligvis ikke hele porsjonen. Rør valmuefrøene forsiktig inn til slutt, og servér appelsinsalaten sammen med blodappelsinsorbeten.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar