torsdag 3. april 2014

Vietnamesisk andecurry

Vanligvis bruker jeg mer eller mindre klassiske europeiske smaker når jeg lager and, typisk andebryst med sauser av vin og/eller bær, og nesten alltid poteter i en eller annen form til. Men det rike andelårkjøttet kler også sterke og krydrede asiatiske smaker veldig godt.Denne curryen, basert på en Rick Stein-oppskrift, lar andelårene trekke i en saus med appelsin og aromatiske ingredienser, til de er smeltende myke og fulle av smak.Til fire personer.

Vietnamesisk andecurry
4 andelår
½ l ferskpresset appelsinsaft, eller appelsinjuice av god kvalitet
1 rød chili, i skiver
En tommelstor bit fersk ingefær, i skiver
2 stilker sitrongress, lett knust med den butte enden av knivbladet
5 fedd hvitløk, skrelt og lett knust
4 stjerneanis
1 kanelstang
3 ss fiskesaus
5-6 vårløk

Begynn med å brune andelårene på middels varme i tørr gryte eller dyp stekepanne til det meste av fettet har smeltet ut og lårene har fått fin farge. Det er viktig å bruke god tid og ikke for sterk varme, ellers vil kjøttet svi seg på grunn av alt fettet i lårene. Legg de brunede lårene på en tallerken, og hell det meste av fettet over i en liten bolle.*

La et par ss fett være igjen i pannen, og fres chili, ingefær, sitrongress, hvitløk, stjerneanis og kanelstang et øyeblikk. Ha andelårene tilbake i pannen, hell i appelsinsaft og fiskesaus, kok opp, legg på lokk og la trekke i en times tid. Ta så av lokket og la det hele putre en halvtime til, sånn at sausen reduseres litt. Jeg liker å sette pannen i ovnen på 180° for denne siste delen av koketiden, sånn at andelårene får brune seg litt ekstra - de blekner gjerne litt under koking. Ha hakket vårløk i de siste ti minuttene av koketiden.Serveres med jasminris og grønnsaker etter ønske, for eksempel woket pak choy eller liknende.


*Ta for all del vare på fettet - det er fantastisk til å steke f.eks. poteter i! Når fettet har stått en stund vil grums fra stekingen synke til bunnen, sånn at du kan ta det rene fettet fra toppen og oppbevare det kjølig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar