tirsdag 8. april 2014

Hot cross buns

Vi har vært så heldige å feire påske i England noen ganger, og på denne tiden av året er bakeriene fulle av hot cross buns, en godsak jeg ikke på noe vis kan motstå. Det er søte, krydrede hveteboller med rosiner eller korinter, dekorert med et kors til minne om korsfestelsen.


Etter å ha prøvd ulike oppskrifter og eksperimentert litt har jeg kommet frem til denne utgaven. Den ble såpass vellykket, faktisk, at jeg allerede har bakt årets andre porsjon - som neppe varer til påske, den heller.

De er gode som de er, men jeg synes de er aller best delt i to, lett ristet og smurt med syndige mengder smør.

 

Hot cross buns
3 dl h-melk
50 g smør
30 g fersk gjær
1 egg
500 g mel
100 g sukker
1 ts salt
2 ts mixed spice (du kan lage noe tilsvarende ved å blande ½ ts hver av kanel, muskat, ingefær og nellik eller allehånde)
1 ts kanel
200 g rosiner, gjerne lyse

3-4 ss mel
2 ss vann
½ ss melis

Kok opp melken, trekk kjelen til side og ha i smøret. La avkjøle til ca. 37°. Smuldre i gjæren og rør til den er oppløst. Ha mel, sukker, salt og krydder i en bakebolle, og tilsett gjærblandingen og egget. Elt deigen for hånd eller med maskin til den er smidig og elastisk, tilsett rosinene inn mot slutten av eltingen. Dekk deigen med et rent klede og la den heve i en time.

Kna deigen raskt sammen igjen, og del den i 12-15 emner. Trill emnene til boller, og sett dem på en papirkledt bakeplate. Dekk til, og la bollene heve en time til.

Bland mel, vann og melis til en jevn, ganske tykk røre og ha i en sprøytepose eller dekorpenn. Lag kors på bollene ved å føre posen eller pennen sakte på langs og tvers av bolleradene.

Stek på 200° i 18-20 min.

For å få ekstra blanke og fine (og litt klissete) boller kan du lage sukkerlake ved å koke opp et par ss hver av vann og sukker, og pensle bollene mens de er varme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar