tirsdag 4. desember 2012

Tomatsild

Tomatsild er et klassisk julepålegg, som både er enkelt å lage, smaker deilig og attpåtil er vakkert julerødt. Det finnes mange gode oppskrifter, men denne, som stammer fra barndomshjemmet mitt, er og blir min absolutte favoritt. Dels fordi den har litt ekstra interessant krydring, dels fordi sprø sylteagurk i tillegg til løk gir en fin kontrast til den myke, fete fisken. Dessuten bruker jeg å vanne ut silda i melk, noe som fjerner litt av den "rå" sildesmaken og gjør det ferdige resultatet mer tiltalende, også for sildenoviser.Denne oppskriften gir ca. to middels store glass ferdig sild.

Ingredienser:
300-400 g kryddersild
1 dl tomatpuré
2½ dl sukker
½ dl nøytral olje
2 ss vann
4 ss eddik
¼ ts allehånde
¼ ts malt nellik
½ ts sennepsfrø
½ ts grovmalt pepper
1½ dl hakket sylteagurk
1½ dl hakket løk
2 laurbærblader

Start med å legge silda i melk, vann eller en blanding. La den vannes ut i ca. en halvtime, men smak før du tar den ut; det varierer hvor salt silda fra ulike produsenter er, så den trenger kanskje litt ekstra tid.

Bland alle ingrediensene til sausen. Skjær løk og sylteagurk i ganske små biter. Jeg foretrekker å bruke hel sylteagurk, da jeg synes den er friskere på smak og sprøere i konsistensen enn de skivede variantene. Skjær den ferdig utvannede silda i biter - det er mest delikat om ikke sildebitene er for store. Ha sild, løk og sylteagurk i sausen og bland godt. Fordel sild og saus i to glass, og stikk et laurbærblad ned i hvert glass.

La tomatsilda trekke i kjøleskap i 1-2 dager før du begynner å spise av den. Den holder seg i omtrent to uker om den oppbevares kjølig.

1 kommentar:

  1. Ååå! Husker godt PaulOtto på kjøkkenet før jul. Fiiiine minner! Takk for påminnelsen :-)

    SvarSlett