lørdag 8. desember 2012

Breiflabb med rødbetpuré og rosenkål

Tilbehøret til dagens middag var egentlig beregnet til kveite, men siden fiskehandleren ikke hadde det i dag ble det breiflabb i stedet. Det fungerte fint likevel, siden breiflabb i likhet med kveite er en kraftig fisk som tåler litt smak i tilbehøret.


Til to personer:
400 g breiflabb

Rødbeter (jeg brukte ca. 800 gram, men da ble det en del til overs)
Grovt salt
Crème fraîche
Evt. kapers til pynt

200 g rosenkål
Smør
En god håndfull mandelflak

Ovnsstekte poteter til servering. Jeg hadde bittesmå økologiske mandelpoteter som jeg bare skrubbet og delte i to før steking, men bruk gjerne f.eks. amandinepoteter eller vanlige mandelpoteter som skrelles og deles i båter. Dryss evt. litt hakket timian over de siste fem minuttene av steketiden.

Start med rødbetene. Vask dem, men la skallet være på. Ha et godt lag grovt salt (her holder det med vanlig grovsalt, ingen grunn til å spandere Maldonsalt eller liknende her) i bunnen av en ildfast form og legg rødbetene på toppen. Jeg stekte mine på 200° i vel halvannen time, men de var ganske små, så om du bruker større rødbeter kan det hende at de trenger noe lengre tid. Sjekk med en spiss kniv. Om du ikke vil saltbake rødbetene kan du selvsagt steke dem i folie eller koke dem, men jeg synes de blir ekstra gode på denne måten.Når rødbetene er ferdige lar du dem avkjøles litt før du skreller dem. Ha dem i en foodprocessor med noen skjeer crème fraîche og kjør til en glatt puré. Smak til med salt og pepper. Jeg fikk det for meg at jeg gjerne ville ha kapers til, siden jeg synes det gjør seg utrolig godt sammen med rødbeter, så jeg bestemte meg for å lage friterte kapers, som både er godt og dekorativt: Ha 1-2 cm olje i en smørsmelter eller liten kjele. Skyll og tørk 2 ss kapers, og ha dem oppi oljen når den er blitt ordentlig varm. Det vil frese voldsomt, så vær forsiktig! I løpet av sekunder vil kapersen folde seg ut og bli litt sprø, så stå klar med en hullsleiv for å fiske den opp. La renne av seg på litt papir, og dryss over rødbetpuréen ved servering.

Rens rosenkålen og vask den godt. Del hver kål i to, og strimle dem så fint som du klarer. Surr den strimlete rosenkålen i litt smør på middels varme til den er myk, 10-15 minutter. Rist samtidig mandelflak i en tørr stekepanne, sånn at de blir ekstra sprø og smakfulle. Bland mandelflakene inn i rosenkålen like før servering, og smak til med salt og pepper.

Fisken skjæres i tykke skiver, saltes og pepres og stekes i smør/olje et minutt eller to på hver side, før den etterstekes i ovn på 180° i 6-8 minutter, avhengig av tykkelse.

Legg alt opp på varme tallerkener og server. Vel bekomme!
1 kommentar:

  1. Tror det blir fisk her i morgen også. Ble jo rent sulten av å lese om tilbehøret!

    SvarSlett