lørdag 1. februar 2014

Blåskjell med fregola sarda

Blåskjell er en litt undervurdert råvare, som vi gjerne kan spise mer av. Først og fremst smaker de veldig godt, men de er også enkle å tilberede, forholdsvis rimelige og dessuten bærekraftige. Blåskjell er dessuten en god kilde til blant annet jern, selen og vitamin B12. Nå om vinteren er de på sitt aller beste, og denne gangen har jeg valgt å servere dem med den litt uvanlige pastatypen fregola sarda. Som navnet antyder kommer den fra Sardinia, og er små pastakuler som er lett ristet, noe som gir en deilig smak. Fregola sarda kan være vanskelig å få tak i, men perlecouscous er et godt alternativ. Her trekker pastaen til seg masse deilig smak når den får koke sammen med blåskjellkraften og diverse andre godsaker.


Til 3-4 personer.

Blåskjell med fregola sarda.
1 kg blåskjell
1 liten løk
2 fedd hvitløk
1 rød chili
Olje
1 liten boks herm. tomater (gjerne Muttis finknuste, de har særlig fin konsistens som passer godt til denne retten)
2 dl hvitvin
5-6 dl mild kylling- eller fiskekraft
200 g fregola sarda
Persille

Skyll blåskjellene godt og fjern eventuelt "skjegg". Kast skjell som ikke lukker seg når du banker lett på dem, da kan de være bedervet. Del løken i fire og skjær den i tynne skiver, finhakk hvitløk og chili. Varm olje i en stor kjele og surr løken til den blir myk, men ikke brun. Ha i hvitløk og chili og la det surre et par minutter til.

Tilsett hvitvin og tomater, kok opp og ha i blåskjellene. Kok under lokk i omtrent 3 minutter, til alle skjellene har åpnet seg. Om noen skjell ikke har åpnet seg må du kaste dem. Ta ut skjellene med en hullsleiv, sånn at mest mulig av den gode blåskjellkraften blir igjen i kjelen.

Ha i kylling- eller fiskekraft, kok opp og ha i pastaen og litt salt (blåskjell er ofte salte, så vær litt forsiktig med saltmengden, smak gjerne på sausen før du har i saltet). Kok til pastaen er al dente, ca. 15 minutter (tilpass koketiden om du bruker perlecouscous), tilsett mer væske om nødvendig. Når du er fornøyd med konsistensen på pastaen har du blåskjellene i igjen og varmer dem raskt opp - vær forsiktig, ellers blir de overkokte og seige! Ha i en god neve hakket persille før servering.


Inspirasjon: Delicious Magazine

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar