søndag 9. februar 2014

Løksuppe

Tradisjonell fransk løksuppe er et godt eksempel på hvordan de mest beskjedne ingredienser kan bli en deilig rett, bare ved å tilføre litt tid og kjærlighet. Masse løk, god kraft og god tid er det viktigste.


Hovedingrediensen
 
 

Til to som hovedrett eller til fire som forrett.

Løksuppe
800 g løk
2 ss smør
2 ss olje
2 fedd hvitløk
1½ dl hvitvin
1 l god kraft (jeg foretrekker okse, men kylling er også godt)
Frisk timian

Gruyère (evt. comté eller annen ost)
Brød

Skjær løken i tynne skiver. Varm smør og olje i en gryte. Ha i løken og stek den sakte på middels varme. Dette er det essensielle punktet når man lager løksuppe; lang steking gir den gode, karamelliserte smaken vi er ute etter. Stekes løken for lite blir den tam og kjedelig, stekes den på for høy temperatur blir den brent og bitter.

Etter 30-40 minutter vil løken være myk og klissete, og ha en fin gyldenbrun farge. Tilsett hakket hvitløk og la den surre med et par minutter, før du har i hvitvinen og koker opp. Ha så i kraft og en bunt frisk timian. La suppen småkoke i en times tid. Fisk ut timianbunten, ha evt. i litt ekstra hakket timian, og smak til med salt og pepper.

Skjær brødet (gjerne en god baguette eller lyst landbrød) i skiver og rist dem lett under stekeovnsgrillen. Ha på masse revet gruyère og sett brødskivene under grillen til osten smelter. Tradisjonelt har man brødet i suppen før man topper med osten og gratinerer, men jeg kan styre min begeistring for oppbløtt brød - samt at det er noe søl å prøve å spise brød og ost med skje - så jeg serverer ostekrutongene ved siden av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar