søndag 23. juni 2013

Sei med linser og kremet nykål

Jeg var muligens en liten særing, men noe av det aller, aller beste jeg visste som barn var seibiff i rømmesaus. Det er fremdeles en favoritt, men nå om sommeren frister det ikke så mye med kraftig rømmesaus og kokte poteter. Jeg hadde likevel lyst på den gode, syrlige rømmesmaken, så jeg bestemte meg for å rett og slett vende litt crème fraiche inn i dampet nykål, og siden jeg ikke hadde lyst på poteter lagde jeg i stedet linser med grønnsaker og litt bacon.

Resultatet ble veldig bra, synes jeg, og minnet meg om at vi burde spise sei litt oftere. Ikke bare er seien en velsmakende fisk som er enkel å tilberede, den er også på WWFs grønne liste over bærekraftige fiskeslag.Til to personer.
3-400 g seifilet
Smør og olje til steking

50 g bacon
1 gulrot
1 selleristilk
½ løk
150 g grønne/brune linser

½ liten nykål
3-4 ss crème fraiche

Begynn med linsene: Skjær bacon i små terninger og fres dem i en gryte til de begynner å slippe litt fett. Ha så i løk, gulrot og selleri i ganske små terninger, og fres dem i litt baconfettet (tilsett evt. litt olje om baconet er magert). Når grønnsakene har myknet litt har du i linsene og ca. 5 dl vann. Jeg prøver å bruke så lite vann som mulig, for å slippe å helle bort kraften som grønnsaker og bacon danner, men om du ser at det begynner å koke tørt må du selvsagt tilsette litt mer vann. La småkoke 20-30 minutter, til linsene er møre, og smak til med salt og pepper.

Strimle kålen fint, og smørdamp eller kok den til den er såvidt mør. Tøm av væsken (ikke nødvendig om du smørdamper) og rør inn crème fraiche eller rømme, og smak til.

Skjær fisken i passe stykker, skyll og tørk godt. Ha på salt og pepper, og stek noen minutter på hver side i en blanding av smør og olje. Server med linsene og den kremete kålen.

4 kommentarer:

 1. Mmmmm, sommerkål er herlig følge til mye snadder :). Skal prøve denne ved anledning :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig, vil gjerne høre hva du synes!

   Slett
 2. Det ser godt ut! Jeg synes alltid at det gjør seg å ha i litt bacon eller sterk pølse, det står så bra til fisk.

  Ønsker deg en fin st.Hans-aften!

  SvarSlett
 3. Enig, salte og røkte smaker er supert til fisk! Håper din St Hans også har vært fin!

  SvarSlett