søndag 8. september 2013

Pastinakksuppe med karrikrydder - Jane Grigson's curried parsnip soup

Jeg måtte bruke både norsk og engelsk tittel på dette innlegget, fordi "Jane Grigson's curried parsnip soup" er et innarbeidet begrep og nærmest en institusjon i britisk matlaging. Jane Grigson var en berømt matskribent, og denne suppen er en av hennes desidert mest kjente oppskrifter. Ikke uten grunn; den søtlige pastinakken passer perfekt til de aromatiske karrikrydderiene.

Det vi kjenner som karri her i landet er jo nettopp en blanding av blant annet spisskummen, koriander, bukkehornkløver, gurkemeie og chili, og det er selvsagt ingenting i veien for å bruke en ferdig karriblanding for enkelhets skyld. Ved å bruke de inviduelle krydderiene kan man imidlertid leke mer med smakene og tilpasse etter egen smak; jeg bruker for eksempel mer bukkehornkløver enn originalen, fordi jeg synes det har sånn en utrolig god smak og aroma.


Her er jeg ganske tro mot det som visstnok skal være originaloppskriften, men jeg bruker litt mer pastinakk for å få en ordentlig tykk og god suppe. Dessuten har jeg i stedet for persille eller gressløk brukt lett ristede gresskarfrø for å få litt å tygge på - det ble riktig vellykket, synes jeg.

Til 3-4 personer.

Jane Grigson's curried parsnip soup
1 ss korianderfrø
1 ts spisskummenfrø
1 tørket rød chili eller 1/2 ts chiliflak
1 ts gurkemeie
1/4 ts bukkehornkløverfrø (jeg brukte mer, for jeg synes det er så godt)
1 løk, hakket
1 stort fedd hvitløk
1 stor pastinakk (jeg brukte tre middels store)
2 ss smør
1 ss mel
1 liter oksekraft (evt. kylling- eller grønnsakskraft)
1,5 dl fløte
Ristede gresskarkjerner til servering (evt. hakket persille eller gressløk)

Bland og knus de første 5 ingrediensene i morter eller kvern (det blir mer enn du behøver, men resten kan spares til senere i en tett boks).

Surr løk, hvitløk og pastinakk forsiktig i smør i ti minutter under lokk. Rør inn 1 ss av krydderblandingen, fulgt av melet, la surre to min. Ha i kraften og la putre til grønnsakene er helt møre.

Kjør i blender eller med stavmikser, ha i fløte (evt. også litt vann/mer kraft om du synes suppen er for tykk) og smak til med salt og pepper. Varm forsiktig opp og servér drysset med persille eller gressløk, eller med ristede gresskarkjerner om du foretrekker det.

Rist i så fall en håndfull gresskarkjerner i en liten stekepanne til de såvidt begynner å lage knitrelyder. Ha i noen dråper olje og en klype Maldonsalt og bland godt. Dryss kjernene i suppetallerkenene ved servering, og pynt gjerne med en liten fløtehvirvel.


Jeg serverte suppen med eltefrie rundstykker med sesamfrø - oppskrift kommer snart!


2 kommentarer: