tirsdag 10. september 2013

Eltefrie frørundstykker

Å lage mat er som man skjønner noe av det kjekkeste jeg vet (hvorfor eller ha en matblogg?), men å bake synes jeg kan være litt kjedelig. Særlig gjærbakst, som stort sett involverer ingredienser i ulike beigenyanser og masse elting og venting. Her kommer konseptet eltefri bakst til unnsetning; det er fortsatt beige og det tar jamen enda lengre tid enn tradisjonell bakst, men samtidig er arbeidsinnsatsen minimal: Bland ingrediensene, glem hele greia til neste dag, form brødene - helt ok om det ser litt rustikt ut, fint om man som meg har liten tålmodighet og mange tommeltotter - stek og nyt.Disse rundstykkene er en litt omarbeidet versjon av en oppskrift fra Martin Johansson. Deigen kan gjerne settes om kvelden og bakes ut neste morgen, eller selvsagt settes om morgenen og bakes ut om ettermiddagen.

Ingredienser:
3 g fersk gjær
3 dl kaldt vann
240 g hvetemel
150 g grov sammalt hvete
1½ ts salt
1 ss honning
Sesam- eller solsikkefrø til utbaking

Rør gjæren ut i det kalde vannet, og bland inn de andre ingrediensene til du har en løs deig. Dekk bollen med plastfolie og la den stå i romtemperatur i 8-10 timer.

Varm ovnen til 275° og sett inn en bakeplate.

Ha deigen på et melstrødd bord og dra den ut til et rektangel, brett så sammen på langs. Pensle med litt vann, og strø over de frøene du måtte ønske. La heve i ca. en halvtime.

Bruk en deigskrape eller stor kniv og del deigen i 8-10 biter. Legg dem på et bakepapir og dra papiret forsiktig over på den forvarmede platen. Senk temperaturen til 230° og sett inn rundstykkene. Stekes i 15-20 minutter, avkjøles på rist.Frørundstykkene er både nydelige med godt pålegg, eller som tilbehør til supper og gryter, for eksempel til denne pastinakksuppen.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar