onsdag 17. juli 2013

Salat Niçoise

Jeg må innrømme at jeg ikke er en av de damene som sitter og småspiser elegant av en salat og synes at det er et fullverdig måltid; jeg foretrekker at middagene mine er langt mer solide og dessuten varme. Likevel, jeg gjør unntak for et par salater, og en av dem er en lekker Niçoise-salat, særlig om det er sommer og jeg får et glass kjølig rosévin til.
 
Dette er virkelig en av de rettene som krever ordentlig gode råvarer for å komme til sin rett. God olivenolje, søte tomater og ikke minst, god tunfisk. Jeg var lenge av den oppfatning at hermetisk tunfisk kun duger som kattemat, og knapt nok det. Etterhvert har jeg imidlertid innsett at det er store kvalitetsforskjeller, og at det absolutt lønner seg å legge noen kroner ekstra i tunfisken. Jeg liker særlig godt det spanske merket Ortiz, ikke bare fordi kvaliteten er god, men også fordi de driver et bærekraftig fiske etter tunfisk, noe som er viktig både fordi enkelte tunfiskarter er utrydningstruet og fordi noen fiskemetoder fører til problematisk bifangst.
 
Her bruker jeg ikke så veldig nøyaktige mål, men omtrent slik til to personer:

7-8 poteter
100-200 g tunfisk (heller små mengder god og dyr fisk enn mye dyr og dårlig fisk!)
Gode småtomater
Aspargesbønner
Sorte oliven, jeg foretrekker kalamataoliven
4-5 ansjosfileter
2 egg
5 ss extra virgin olivenolje
2 ss hvitvinseddik
Salt og pepper

Pisk olje og eddik lett sammen med salt, pepper og ansjos skåret i små biter. Kok potetene, og la dem avkjøles litt før du skreller og skjærer dem i skiver. Ha gjerne på dressingen mens potetene enda er litt varme, sånn at de trekker til seg mest mulig smak. Kok apargesbønnene såvidt møre, og eggene som du liker dem best.
Bland halve tomater, oliven og aspargesbønner med potetene og dressingen, ha på porsjonstallerkener og legg eggebåter på toppen.

 

2 kommentarer:

 1. En av mine absolutte yndlingsalater om sommeren, nå fikk jeg utrolig lyst på! Og helt enig med deg i at et glass rosé er obligatorisk til.

  Jeg synes forresten også det er godt med kapers og gjerne reddiker i denne salaten, men vet ikke om det er "riktig". :)

  Jorunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Kapers i høres knallgodt ut, det skal jeg prøve! :)

   Slett