torsdag 18. april 2013

Torsk med blomkålpuré og smørfreste grønnsaker

Denne torskemiddagen er en gjenganger her i huset. Den har delikate, men veldig gode smaker, som kler den milde torsken godt, og er enkel og forholdsvis rask å lage.

Jeg synes torsk, som de fleste andre fiskeslag, blir best og saftigst når den først brunes kjapt og deretter etterstekes i ovnen. Dessuten reduserer denne tilberedningsmåten risikoen for at den faller fra hverandre når man snur og vender den i pannen. De smørfreste grønnsakene skal bli møre, men ikke alt for myke, sånn at de skaper litt kontrast til den saftige torsken og silkemyke blomkålpuréen.


Til to personer.

400 g torskefilet, uten skinn og bein
1 liten squash
2-3 gulrøtter
Et lite blomkålhode
3 ss crème fraiche (eller rømme, fløte eller smør - ta det du har)
Smør
Olje
Sitron
Evt. litt persille
Salt og pepper


Start med å sette blomkålen på kok. Del blomkålen i buketter og kok dem i lettsaltet vann til de er helt møre. La vannet renne godt av og kjør blomkålen til en helt glatt puré i foodprocessor (eller med stavmikser) sammen med crème fraichen. Ha tilbake i kjelen, smak til med salt og pepper og hold varmt.

Kutt gulrøttene og squashen i terninger. Jeg liker at terningene er ganske små, både fordi det går raskt å tilberede dem da, og fordi jeg rett og slett synes det ser mest appetittlig ut. Smelt et par ss smør i en stekepanne og fres squashterningene raskt på sterk varme, sånn at de får fin farge. Ta dem ut av pannen, senk varmen og ha i litt mer smør og gulrotterningene. La dem frese til de mykner litt, men sånn at de fortsatt har litt tyggemotstand. Ha squashen tilbake i pannen og smak til med salt og pepper. Skvis litt sitron over ved servering, og ha gjerne i persille eller andre passende urter om du har det.

Skjær torsken i pene serveringsstykker, skyll og tørk dem godt. Dryss på salt og pepper. Varm litt olje og smør i en panne til det begynner å få litt farge. Ha i fisken og stek et minutt eller så, til du får pen stekeskorpe. Snu fisken og sett pannen rett inn i ovnen på 175° i 6-7 minutter (legg evt. fisken over på et stekebrett om pannen ikke tåler stekeovn). Server med blomkålpuréen og de smørfreste grønnsakene.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar