mandag 7. januar 2013

Tomat- og ansjosrisotto med sprø topping

Jeg vet, risotto med ansjos høres unektelig sært ut. Men nå er det ofte sånn at jeg blir fristet til å prøve oppskrifter som høres en smule rare ut, så jeg måtte bare prøve, og faktisk var det veldig godt. Til og med den noe kresne to-åringen gaflet innpå og syntes det var fine saker. Og at kombinasjonen tomat og ansjos funker er egentlig ikke så rart, det er jo for eksempel noen av de viktigste ingrediensene i klassisk puttanesca-saus til pasta. Dessuten gjorde toppingen av sprø loffsmuler, stekt i olje fra ansjosene seg veldig godt, en fin kontrast til myk risotto.

Til to personer:
200 g risottoris, f.eks. arborio eller carnaroli
1 liten løk
3 fedd hvitløk
8 ansjosfileter i olje (type spansk eller italiensk)
1 liten boks (210 g) hermetiske tomater, gjerne cherrytomater
Ca. 8 dl kylling- eller grønnsakskraft
50 g ferske loffsmuler
Smør
Parmesanflak til servering.
Evt. friske urter, som persille eller basilikum

Hakk løken og surr den i litt smør eller olje (bruk evt. litt av oljen fra ansjosene). Når løken er myk har du i finhakket ansjos og hvitløk, og lar det surre med et par minutter. Ha i risen, og fres den til den begynner å trekke til seg litt fett og blir blank og fin.

Spe med kraften, én øse av gangen, mens du rører godt. La hver øse med kraft koke godt inn før du har i neste. Når du har spedd med halvparten av kraften har du i tomatene. La koke til de har kokt nesten inn før du fortsetter å spe med kraften. Risottoen er ferdig etter ca. 20 minutter, men smak på risen til du er sikker på at du er fornøyd med konsistensen.

Ha litt smør og ansjosolje i en liten stekepanne, varm opp og rist loffsmulene til de er sprø. Server risottoen i dype tallerkener med loffsmulene og evt. noen parmesanflak på toppen. Litt persille eller basilikum gjør seg godt sammen med den sprø toppingen.Inspirasjon: Good Food Magazine

2 kommentarer:

 1. Hei, så fin blogg du har :)
  Et spørsmål - hvor kjøper du ansjos som er spansk el italiensk? Må du til spesialforretning eller finnes det i dagligvare/grønnsaksforretninger?
  Ingrid

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, og takk! :)
   Bortsett fra hos delikatessebutikker og liknende bør dagligvarebutikker med godt utvalg ha ansjos, ja.

   Slett