fredag 16. november 2012

Kedgeree

Kedgeree er en rett som har sitt opphav i kolonitidens India. Utgangspunktet er sannsynligvis khichri, en rett bestående av ris, linser og ulike krydder, som etterhvert ble anglifisert til kedgeree, hvis hovedingredienser er røkt fisk, ris og karripulver (eller egenmikset curryblanding om man vil ha en mer forseggjort versjon). Tradisjonelt er kedgeree en frokostrett, men jeg synes definitivt den gjør seg best som middag.


Etter å ha eksperimentert med ulike oppskrifter er dette blitt standardversjonen hos oss.

Til 2-3 personer:
3-400 g røkt torsk eller hyse
225 gram basmatiris
3 dl vann + 3 dl melk
2 laurbærblader
1 stor løk
2 ts karri
2 + 3 ss smør
Hakket persille
Sitron
1 kokt egg pr. person til servering.

Skyll fisken godt og la den trekke med laurbærbladene i vann- og melkeblandingen til fisken flaker seg. Ta opp fisken med hullsleiv og la den avkjøles litt før du flaker den opp og fjerner skinn og bein. Mål opp 4,5 dl av kokevæsken og ta vare på den.

Hakk løken og surr den i 2 ss smør i en stor kjele. Når løken er myk og blank har du i karrien og lar den surre med et minutt. Skyll risen, og ha den i sammen med løk og karri. Rør til du ser at risen er dekket av smør og karri. Ha i kokevæsken, kok opp og la det hele putre på svak varme til risen er mør, 15-20 minutter.

Kok eggene sånn du liker dem.

Når risen er kokt har du i 3 ss smør, fisken og hakket persille. Kjenn om det behøves salt og pepper (husk at røkt fisk kan være ganske salt, så det kan hende det er nok salt fra kokekraften), og smak til med en god skvis sitron.

Serveres med kokte egg og eventuelt en ekstra sitronbåt.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar