søndag 11. november 2012

Jordskokkrisotto

De siste årene har jordskokken seilt opp som en av mine favorittgrønnsaker. Den er god som suppe, som puré, stekt, konfitert og bakt. Ikke bare smaker den godt, men den har også flere positive helseeffekter. Ulempen med jordskokk er at den er ganske knudrete - i følge Jamie Oliver ser den ut som en potet det har rabla for - så den kan være litt fiklete å tilberede, men det er det absolutt verdt.

Jeg har lekt med tanken på å bruke jordskokk i risotto en stund, her er resultatet.


Til to personer:
200 g risottoris
½ liten løk, hakket
2 fedd hvitløk, hakket
1 dl hvitvin
7-8 dl kyllingkraft (eller grønnsakskraft om du vil ha en helt vegetarisk rett)
50 g parmesan
500 g jordskokk
Smør og olje til steking
Evt. litt trøffelolje


Start med å surre løken i 1 ss hver av smør og olje. Samtidig varmer du kyllingkraften opp i en annen kjele. Når løken er blitt myk og blank har du i hvitløken og surrer i et minutt til. Ha så i risen og rør godt til hvert riskorn er dekket av smør/oljeblandingen, tilsett så hvitvinen og la den koke inn. Tilsett så en øse med kraft av gangen og la den koke inn før du tilsetter neste. Rør ofte!

Skrell jordskokkene og legg dem i en bolle med sitronvann etterhvert, dette for å unngå at de oksiderer og blir brune og ulekre. Skjær halvparten av jordskokkene i biter som du koker i vann til de er møre, og skjær resten i små, pene biter som du steker i litt olje, til de er sprø og gyldne utenpå og myke inni. Kjør de ferdigkokte jordskokkene med en stavmikser eller blender med litt av kokevannet til du har en helt glatt puré.

Tilsett puréen til risottoen mot slutten av koketiden (ca. 20 minutter, smak på et riskorn om du er i tvil). Smak til med salt og pepper. Ta kjelen av platen og rør inn revet parmesan, og gjerne en god smørklatt. Servér risottoen i dype tallerkener, med de sprøstekte jordskokkterningene på toppen. Jeg dryppet litt trøffelolje over hver porsjon, og synes det smakte veldig godt, men det er ikke nødvendig.

 

2 kommentarer:

 1. Hmmm... Jeg har en stor pose jordskokker liggende (innflyttingsgave!), og dette var slettes ingen dum idé :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tidenes kuleste innflyttingsgave!
   Jeg likte i hvert fall kombinasjonen av myk puré i risottoen og sprø jordskokkterninger på toppen. :)

   Slett