mandag 20. august 2012

Dal Makhani

Dal/dhal er en felles benevnelse på indiske linseretter, og brukes ofte om enkle hverdagsretter av gule eller røde linser. Dette er imidlertid mer av en festrett, noe som også viser seg i betegnelsen "makhani", som betyr "med smør" på hindi (Wikipedia). Dessuten tar den forholdsvis lang tid å tilberede, da linsene skal bløtlegges og den skal koke i mange timer.

Med andre ord ikke en rett man slenger sammen når man kommer trøtt og sulten hjem fra jobb, men jeg gjorde forberedelsene - d.v.s. bløtlegge og koke linsene - i helgen, og da gikk det forholdsvis greit å fullføre retten en hverdagsettermiddag. I og med at det ikke tar særlig lengre tid å lage en større porsjon, og at linseretter tåler frysing godt lagde jeg like godt tredobbel porsjon, sånn at vi fikk noen raske ferdigmiddager i fryseren til travle dager.

Vanligvis bruker man litt kidneybønner i denne retten, men jeg synes det er best uten, så det har jeg rett og slett sløyfet her.

Til 3x4 porsjoner:
500 g hele svarte linser (urid/urad)
3 ss revet fersk ingefær
4 ts fennikelfrø
3 ts gurkemeie

Legg linsene i bløt over natten. Neste dag: Skyll linsene godt, og ha dem i en stor kjele med ingefær, fennikelfrø og gurkemeie. Kok til linsene begynner å gå i oppløsning, 3-4 timer.

Som mange andre typer dal krever denne en tarka, en blanding av ulike kryddere, og gjerne grønnsaker som løk og tomater, som stekes i fett og blandes inn i linsene for å gi smak til retten.

Tarka:
4-5 ss olje eller ghee (klaret smør)
4 ts spisskummenfrø
2 ts asafoetida (dyvelsdrek på norsk, fås på asiatiske butikker eller på nett)
3 løk, hakket
5 cm fersk ingefær, revet
9 fedd hvitløk, revet
2-3 tørkede røde chili, knust
1 boks hermetiske tomater
2 ts garam masala
6 ss gresk/tyrkisk yoghurt
1 pk kremfløte
Salt
100 g smør
En bunt fersk koriander, hakket

Varm olje eller ghee i en stor stekepanne. Ha i spisskummen og asafoetida, vent til det freser og ha så i hakket løk. Surr på middels varme til løken er myk, tilsett så ingefær og hvitløk og la det hele frese et par minutter til. Ha i chili og tomatene og la det småputre til oljen begynner å skille seg ut. Tilsett så garam masala og yoghurt og la igjen blandingen putre til oljen skilles ut.

Bland så tarkaen inn i linsene, og la det hele koke forsiktig i 5-6 minutter. Smak godt til med salt; jeg synes linseretter ofte krever ganske mye salt for å få smakene ordentlig frem. Slå av varmen og rør først inn smøret, deretter fløten og korianderen. Spar gjerne litt koriander og fløte til å dekorere med.Makhani dal smaker godt med mange typer tilbehør; her har jeg servert det med basmatiris og aloo gobi.Inspirasjon: Mamta Gupta

4 kommentarer:

 1. Denne retten såg veldig fristande ut - planlegg å prøve den ut i løpet av veka. Må berre skaffe ein par råvarer først :-)

  SvarSlett
 2. Hei du! Når du koker linsene, hvor mye vann bruker du? Jeg spiser alltid denne retten ute:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg har aldri målt, men jeg fyller på sånn at det står noen cm over linsene, og så følger jeg med og fyller på litt etterhvert under koking hvis jeg ser at det begynner å bli tørt.

   Slett