mandag 13. august 2012

Brokkolipasta

Denne Jamie Oliver-oppskriften er en av de store favorittene her i huset. Enkle, rimelige ingredienser blir tilsammen en utrolig smaksrik rett, og særlig liker jeg at man får utnyttet hele brokkolien. Stilken, som ellers ofte blir kastet, er nemlig for meg det beste med denne retten. Den skjæres i biter og får bade i smør, ansjos og hvitløk til du har en myk og aromatisk røre som tilfører retten det lille ekstra.

Til to personer:
250 g pasta (orecchiette, penne eller fusili)
1 brokkoli
3-4 ss smør
5 ansjosfileter (ikke juleansjos, men italienske/spanske i olje), finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
Nyrevet parmesan
Salt og pepper

Del brokkolien opp i små buketter, og skjær stilken i små terninger, skrell den om nødvendig først.

Smelt smør i en liten kjele og ha i ansjos og hvitløk og la det surre litt på middels varme. Ha i brokkolistilkbitene, og la det hele surre på svak varme til brokkolien er mør, 15 minutter eller så. Du kan evt. ha på lokk for å fremskynde prosessen litt.

Kok pasta etter anvisning på pakken, og ha i brokkolibukettene de siste 4 minuttene av koketiden. Ta vare på en kopp av kokevannet før du siler av pastaen og brokkolien i et dørslag. Ha tilbake i kjelen, og rør inn stilkblandingen, generøst med parmesan og salt og pepper etter smak. Bruk gjerne litt av kokevannet for å få en smidig "saus"; det skal ikke være for vått, men sånn at pastaen ikke kleber seg sammen. Server eventuelt med ekstra parmesan om du har lyst på det.
Tips: Jamie bruker litt tørket chili i sin oppskrift. Jeg lager det som oftest uten, men bruker det av og til som variasjon.
Tips 2: Om du vil ha en ren vegetarrett har en bekjent som er vegetarianer tipset meg om at funker fint å bytte ansjosen med hakkede soltørkede tomater.


2 kommentarer: