søndag 2. september 2012

Englandsferie

Som jeg skrev på Facebook for en stund siden har vi tilbrakt en del av sommerferien i England. Vi leide et hus i en liten by i Kent som heter Tenterden. Før vi fikk småen pleide vi å bo på hotell, og bruke en betydelig del av feriebudsjettet på gode restauranter, men med en liten en på slep blir restaurantutvalget merkbart mindre. Det vi imidlertid har gjort når vi har vært på ferie de siste par årene er å leie leilighet i stedet for hotetell - mye mer praktisk når man reiser med barn - og da åpner det seg muligheter for å kokkelere selv med det vi finner av spennende ingredienser der vi er. I tillegg prøver vi å unngå å bare havne på typisk barnevennlige restauranter med kjipe barnemenyer, så vi har da fått spist en del ute også. Alt i alt ble det ganske mye god mat, her følger noen bilder av både egenlaget og restaurantmat fra turen vår.


Intet Englandsbesøk uten "proper cream tea" - scones, clotted cream, jordbærsyltetøy og te. Mannen spiser Welsh rarebit og drikker varm sjokolade (i 22 varmegrader!). Småen er hensynfull nok til å ta en dupp i vogna mens foreldrene tar en pause.
 
 
Sunday lunch på pub er også et must: Oksestek (vel godt stekt etter min smak), yorkshirepudding, stekte poteter, snittebønner, saus og gratinert blomkål.
 
 
Nok en pubklassiker: Ploughman's lunch - cheddar, tykke skinkeskiver, egg, syltet løk og agurk, salat og to typer chutney. Denne spiste vi i Rye, en sjarmerende by ved kysten av East Sussex.På italiensk restaurant i Canterbury: Spaghetti alle vongole, gnocchi med gorgonzolasaus og tortellini med hjort- og rødvinsfyll.
 
Nå litt "hjemmelaget" mat: Kalvekotelett, soppsaus, ovnsstekte nypoteter og broccolini. En av utfordringene med å lage mat borte fra sitt eget kjøkken er det manglende arsenalet av ingredienser. Her skulle jeg gjerne hatt litt sherryeddik eller cognac til soppsausen, men jeg improviserte med en skvett lokal ale for å gi litt sting, og det smakte overraskende bra. (Beklager dårlig bildekvalitet, bildet er tatt på kvelden i svakt lampelys.)
 
 
Hvor kult er det ikke å kunne rense sine egne erter og bondebønner? Vi hadde en Waitrose-butikk med fantastisk råvareutvalg like i nærheten, der vi handlet det meste vi trengte.
 
Bondebønnene etter forvelling, sammen med ertene, mynte, tomater, asparges og mozarellakuler. Dette ble til en deilig, frisk pastarett etter mønster av sommerpastaen min:
 
 
 
Vakre, små skjell fra fiskeboden på markedsdagen. De het bare "clams", så jeg aner ikke hva det norske navnet er. De fikk inngå i avskjedmiddagen vår siste kvelden, sammen med en liten piggvar kjøpt samme sted.
Dessverre tenkte jeg ikke på å få fiskemannen til å filetere piggvaren, så fileteringen er gjort med en sløv brødkniv, jfr. dårlig utstyrte ferieboliger. Men smakte godt, det gjorde det!
Jeg dampet skjellene i hvitvin, og brukte kraften som utgangspunkt for en enkel smørsaus med gressløk og estragon, og ved siden av hadde vi nypoteter og salturt - enkle ingredinser som ble til en utrolig smakfullt måltid.

 
I tillegg til at vi spiste godt på ferie, benyttet jeg samtidig anledningen til å handle med meg noen godsaker til bruk etter hjemkomst, mer om det senere.
 
 
 
 


7 kommentarer:

 1. Som jeg gleder meg til november!

  SvarSlett
 2. Skikkelig luksusferie du har vært på :) Masse deilig fersk mat, hurra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er utrolig morsomt å slå seg løs på butikker og markeder med godt utvalg. :)

   Slett
 3. Så mye godt! :)

  Særlig piggvarretten både så og hørtes veldig fristende ut. Går det an å beskrive smaken av salturt? Og hvordan tilberedte du den? Jeg har veldig lyst til å prøve selv.

  Hilsen A. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har sett salturt bli sammenliknet med asparges, og det synes jeg absolutt stemmer; den er sprø og saftig, og så har den i tillegg aldri så lite sjøsmak, som gir en helt særegen smak. Jeg koker den rett og slett noen få minutter i usaltet vann (siden den er litt salt i seg selv), enkelt og greit. Om du får tak i salturt anbefaler jeg absolutt å prøve, jeg synes det er utrolig godt!

   Slett
 4. Takk for tips, håper å få prøvd salturt! :)

  SvarSlett